Meslek odalarına üye olan kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve mesleki olarak işlerini kolaylaştırmak için hizmet veren kuruluşlara meslek odaları adı verilir. Bu kurum ayrıca üyelerini birbirleriyle iletişim kurmasını ve dayanışmasını da sağlar. Meslek odaları ayrıca bağlı olduğu yasalara uygun olarak davranır. Kendi iç tüzükleri de bulunur ve il genelindeki birimlerin tavrı bu kurum için önemlidir. Bu kurumların çalışma alanları ise bulundukları il sınırları içerisindedir. İsim ya da unvanlı meslek odaları bulunmayan bu kurumların bazı tüzükler ile çevre illeri kapsayıp kapsamayacağı da belirlenebilir.
Meslek odaları ne işe yarar sorusuna verilecek yanıt olarak; Kurum üyelerinin beraber hareket etmesini sağlamaktır denilebilir. Örneğin meslek odaları üyeleriyle verilen hukuki mücadeleler ve tatil günlerinin belirlenmesi gibi süreçler meslek odalarının işlevlerinden sadece birkaç tanesidir. Bünyesinde bulunan meslek sahiplerine destek olan bu kurumun görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Meslek odaları piyasa fiyatlarının belirlenmesinde de etkilidir. Örneğin bir meslek gurubuna mensup kişilerin uyguladıkları fiyatlarda ciddi farklar söz konusu ise meslek odaları hemen devreye girer ve yeni bir fiyat belirlemesi yapabilmektedir. Aynı durum hukuki mücadelelerde de geçerlidir. Meslek odalarının görevleri arasında bulunan bu durum, kanuni olarak hakların kazanılmasından ibarettir. Ayrıca bir meslek gurubu ile ilgili düzenleme talepleri meslek odaları tarafından adli makamlara taşınabilir. Toplu ve yüksek ses getirmek için de meslek odaları belirli zamanda toplanarak kanunlar çerçevesinde tüm meslek erbapları için sorunları dile getirebilmek hakkında sahiptir.